Köldmedier finns bland annat i kylskåp, kylboxar, frysar, brandsläckare, värmepumps- och luftkonditioneringsanläggningar. De används för att omvandla kyla till värme eller värme till kyla.
Vissa köldmedier bryter ner ozonskiktet och påverkar växthuseffekten negativt. Därför finns det regler om hantering av vissa köldmedier. Om du har en anläggning med köldmedier är du ansvarig för att bestämmelserna följs.
Innan du installerar kyl-, luftkonditionerings- eller värmepumpsutrustning som innehåller köldmedier i mängder på 14 ton koldioxidekvivalenter eller mer, ska du informera Miljöenheten. Vid installation ska du anlita ett certifierat företag. Information om certifierade företag hittar du på INCERT:s webbplats. När installationen är gjord ska en läckagekontroll göras och kontrollrapporten ska skickas in till Miljöenheten.
Meddela Miljöenheten om en anläggning med aggregat som innehåller köldmedier byter ägare.
För att vara säker på att aggregaten är i bra skick krävs kontinuerliga kontroller. Dessa ska göras enligt följande intervall:
Observera att kontrollintervallen numera avgörs av mängden koldioxidekvivalenter och inte själva köldmediemängden. Mängden koldioxidekvivalenter får man fram genom att multiplicera mängden köldmedium i aggregatet med ett så kallat GWP-värde för den sortens köldmedium som finns i aggregatet. Uträkningar kan göras med hjälp av Anläggningskollen Länk till annan webbplats..
Kontrollerna måste utföras av en certifierad kylentreprenör, som skriver en kontrollrapport. Information om certifierade kylentreprenörer hittar du på INCERT:s webbplats.
Om du har en anläggning som under någon del av ett år innehåller aggregat med en sammanlagd mängd köldmedier på minst 14 ton koldioxidekvivalenter, ska en årsrapport skickas in till miljöenheten. En anläggning består av de aggregat som finns på samma plats inom samma verksamhet och som har samma ägare.
Rapporten ska innehålla:
Miljöenheten granskar kontrollrapporterna, som skickas in varje år, för att se att bara tillåtna köldmedier används, och att anläggningarna är i bra skick. Miljöenheten tar en fast årlig avgift för granskningen. Avgiften är 1000 kronor per anläggning.
Miljösanktionsavgift är en administrativ avgift som tillsynsmyndigheten (Samhällsbyggnadsnämnden) tar ut när en verksamhetsutövare gör vissa överträdelser av miljöbalken eller bryter mot regler som stöds av miljöbalken.