Samhällsbuller är en av de miljöstörningar som påverkar flest människor i Sverige. Buller från trafik, grannar, restauranger, fläktar och industrier ger sällan hörselskador men kan orsaka andra problem, som till exempel sömnproblem och ökad stress. Mycket starka ljud kan orsaka hörselnedsättning och öronsusningar (tinnitus).
Med störande buller avses buller som påverkar din hälsa mer än obetydligt. Det kan till exempel vara att du blir störd på ett sådant sätt att du får svårt att sova eller har svårt att koppla av.
Biltrafik är den bullerkälla som flest människor upplever sig störda av liksom bullriga grannar och fläktar av olika slag. Det kan också röra sig om störande musik eller hundar som står och skäller ihärdigt.
Om du störs av buller bör du i första hand tala med personen som orsakar störningen. Om problemet inte går att lösa kan du kontakta Miljöenheten för att diskutera en lösning.
Alltför höga ljudnivåer kan leda till bestående hörselskador. Hörseln kan skadas tillfälligt eller för alltid. Exempel på skada kan vara hörselnedsättning eller öronsus (tinnitus). Risken för hörselskada ökar med ljudets styrka och varaktighet men beror också på ljudets karaktär.
Vid arrangemang är det arrangören som ansvarar för att personer som vistas i en lokal inte utsätts för skadliga ljudnivåer och att grannar inte blir störda.
Folkhälsomyndigheten har gett ut riktlinjer och allmänna råd om buller inomhus, FoHMFS 2014:13, och om höga ljudnivåer, FoHMFS 2014:15 Länk till annan webbplats.. Enligt riktvärdena bör bullernivån inomhus inte överskrida 30 dBA ekvivalent nivå och 45 dBA som maximal nivå.
Naturvårdsverket har tagit fram riktlinjer för buller från olika typer av verksamheter och anläggningar.
Miljöbalken anger att en bostad ska ge betryggande skydd mot buller. Om du störs av buller kan du anmäla detta till Miljöenheten. I vissa fall görs en enklare typ av bullermätning på platsen.
Om bullret överskrider riktvärdet kan Samhällsbyggnadsnämnden ställa krav på fastighetsägaren och/eller verksamhetsutövaren att utföra åtgärder.