Ale kommuns logga
Lyssna på sidan Lyssna

Digital kurs i Konservering av grönsaker och frukt

Nu kan du som är mathantverkare vidarutveckla dig på distans inom livsmedelsförädling. Kursen ges digitalt och är kostnadsfri.

Fotograf Jonas Ingman

Lär dig att konservera frukt och grönsaker

Kursen ges i samarbete med Eldrimner- nationellt resurscenter för mahantverk och vänder sig till dig som är på väg att starta mathantverksföretag eller arbetar som mathantverkare och som vill utveckla dig inom förädling av frukt och grönsaker.

Läs gärna mer om Eldrimner och deras verksamhet på deras hemsida: Eldrimner arrangerar utbildningar och kurser i mathantverklänk till annan webbplats

Innehåll

Kursen ger en god förståelse för en säker hantering av konserverade produkter av frukt och grönsaker. Du får hjälp att identifiera dina kontrollpunkter inför upprättande av en HACCP-plan. Genom kunskap om en säker livsmedelshantering om vill vi uppmuntra dig som går kursen att våga ta steget och sälja dina produkter kommeriellt exempelvis via en matvarukedja eller Reko-ring samt ge ett stöd inför processen med att registrera livsmedelsanläggning.

  • Konservering av produkter av typen sylt, marmelad, saft, must, chutney, ättiksinläggningar och liknande
  • Betydelse av lågt pH och värmebehandling för att göra säkra och hållbara produkter.
  • Vi tittar närmare på de olika produkttyperna och sammanfattar vad som är avgörande för konserveringen samt hur man som producent kan resonera när man sätter bäst före-datum.
  • Kunskap om de olika faktorer som påverkar mikroorganismers aktivitet och därmed konservering, så som pH, vattenaktivitet, syretillgång och temperatur.
  • Vi går igenom översiktligt om olika typer av mikroorganismer och deras egenskaper samt vilka som kan utgöra en risk för att orsaka sjukdom eller förskämning i aktuella produkter.
  • Råvarors kemiska egenskaper och hantering för säker produktion.
  • Det finns även tid för egna frågor och funderingar kopplat till konservering.

Upplägg

Det är en teoretiska kurs i två delar på distans. Målet är att du ska få den kunskap du behöver för att känna dig trygg med att du kan sälja säkra och hållbara produkter av bär, frukt och grönsaker. Kursen vänder sig till dig som är i startgroparna att börja tillverka produkter för försäljning, men kan också passa dig som redan är igång men vill repetera konserveringens grunder.

Kursen ges av Catrin Heikefelt och Viktoria Vestun som är branschansvariga för bär-, frukt- och grönsaksförädling på Eldrimner.

Datum:

Del 1: Tisdag den 2 mars kl 09:00 till 11:30

Del 2: Onsdag den 3 mars kl 9:00 till 11:30

Det är obligatorsikt att delta på båda dagarna.

ANMÄLAN

Anmäl dig till kursen konservering av frukt och grönsaker här! länk till annan webbplats

Det finns endast 15 platser och gäller dig som verkar i Ale med omnejd!

Frågor?

Kontakta mig för mer information!

Diana Waage, projektledare Besöksnäring i Ale

diana.waage@ale.se

Text

Kontakt

Näringslivschef

Per Brohagen
per.brohagen@ale.se

Näringslivsutvecklare

Aida Karimli
aida.karimli@ale.se


Projektledare

Diana Olsson Waage
diana.olsson-waage@ale.se

Vill du ringa till oss?
Du når oss på 0303-70 30 00

Relaterad information

Kontaktcenter

Vi svarar gärna på dina frågor!

Kontaktcenter
Telefon: 0303-70 30 00
E-post: kommun@ale.se

Besöksadress
Kommunhus Nödinge
Ale torg 7, Nödinge

Postadress
Ale kommun
449 80 Alafors

Öppettider
Måndag-fredag
kl. 8.00-16.30

> Hitta till kontaktcenterlänk till annan webbplats

Sidan kontrollerades av:

den