Utbyggnad av vatten och avlopp i Skönningared
Ale kommun planerar att bygga ut det kommunala vatten och avloppsnätet för fastigheter i Skönningared. Just nu arbetar vi med att utreda vilka fastigheter som ska omfattas av det kommunala verksamhetsområdet för vatten och avlopp. Planen är att utbyggnaden ska vara klar i slutet av 2026.
Skönningared har ett stort behov av en förbättrad lösning för vatten och avlopp. Det lyfter vi fram i kommunens VA-utbyggnadsplan. Dessutom utreder Länsstyrelsen just nu om kommunen har en skyldighet att erbjuda kommunalt vatten och avlopp i Skönningared. Därför har kommunen prioriterat att starta fysiska planeringen för att bygga ut det kommunala VA-nätet i Skönningared.
Vi planerar att bygga en allmän VA-anläggning med samtliga vattentjänster. Det innebär att vi kommer bygga tre separata ledningar; en för dricksvatten, en för spillvatten och en för dagvatten. Den nya VA-anläggningen ska trygga vatten- och avloppsförsörjningen i området på lång sikt med hänsyn till människors hälsa eller miljön.

Kartbild över området i Skönningared som planlagts
Detta kommer hända
Beslut om verksamhetsområde för vatten och avlopp
Ett verksamhetsområde är ett geografiskt område där kommunen har skyldighet att tillhandahålla vattentjänster genom den allmänna anläggningen för vatten och avlopp. Kommunfullmäktige fattar beslut om bildande av verksamhetsområde i kommunen.
Ett politiskt beslut finns om att bygga ut kommunalt vatten och avlopp i Skönningared. Vi arbetar just nu med att avgränsa vilka fastigheter som ska ingå i det kommunala verksamhetsområdet och förprojektera en preliminär ledningssträckning. Nästa del i processen är ett beslut om verksamhetsområde för vatten och avlopp i Skönningared. Enligt tidsplanen kommer verksamhetsområdet gå upp för beslut i slutet av 2025.
Verksamhetsområde bestäms för tre olika tjänster:
- Vatten (dricksvatten)
- Spillvatten (det vatten som en fastighet släpper ut via avloppet genom exempelvis tvätt, disk och toalettspolning)
- Dagvatten (regn- och smältvatten)
Nya ledningar byggs
När verksamhetsområdet är beslutat kommer kommunen skriva avtal om åtkomst till marken genom en lantmäteriförrättning. Blir du berörd av förrättningen så kommer du förmodligen kallas till ett lantmäterisammanträde. Det är Lantmäteriet som kallar till dessa.
När kommunen har markåtkomst börjar vi utbyggnaden. Vi bygger ut nya ledningar eller ansluter till de anläggningar som finns för att alla fastigheter i området ska få tillgång till kommunalt vatten och avlopp. Vissa fastigheter i Skönningared har sedan tidigare enskilt vatten och/eller avlopp. Andra har ett eget ledningssystem fram till de kommunala ledningarna. Även för er som har befintliga ledningar kan vi behöva bygga nya ledningar. Det beror på vilket skick de befintliga ledningarna är i.
Du kopplar in dig
Alla fastigheter får egna så kallade förbindelsepunkter där du kopplar in dina ledningar till det kommunala VA-nätet. Vanligtvis ligger förbindelsepunkten en halv meter utanför fastighetens gräns. I denna punkt ansluter du som fastighetsägare dina ledningar till det kommunala vatten och avloppsnätet. Ofta, men inte alltid, kan du som fastighetsägaren påverka placeringen av förbindelsepunkten.
Det är du själv som fastighetsägare som ansvara för och bekostar ledningarna från din fastighet till förbindelsepunkten där du kopplar in dina ledningar till de kommunala VA-nätet.
Anläggningsavgift - kostnad för dig som fastighetsägare
Du som fastighetsägare behöver betala en så kallad anläggningsavgift för kommunalt vatten och avlopp när vi skapar ett nytt verksamhetsområde. Anläggningsavgiften är en obligatorisk engångskostnad som täcker kostnader för anslutning av nya kunder till det kommunala VA-nätet.
Vi skickar ut en faktura för anläggningsavgiften när utbyggnaden av VA-anläggningen är godkänd och klar. Sedan kan du kan koppla dina ledningar till det kommunala vatten och avloppet.
Vad kostar det?
Hur stor anläggningsavgiften kommer bli för just dig beror på flera faktorer. Det beror på hur många fastigheter du har på din tomt och hur VA-taxan ser ut i Ale kommun när utbyggnaden är klar. Det beror också på om du har enskilt avlopp och egen brunn för dricksvatten idag eller om din fastighet är ansluten till en gemensamhetsanläggning som redan har kommunalt vatten och avlopp.
När ska jag betala?
Vi vet inte idag när just du kommer att få en faktura för anläggningsavgiften. När fakturan skickas ut beror på flera faktorer, bland annat i vilken ordning vi bygger ut och om vi kan hålla oss till den tidsplan vi satt upp. På denna webbsida kommer vi uppdatera tidsplanen för utbyggnaden så fort vi har ny information.
Vad händer om jag inte kan betala anläggningsavgiften?
När kommunen bygger ut kommunalt vatten och avlopp finns möjlighet att få ett kommunalt lån för hela eller del av anläggningsavgiften om du inte kan få ett banklån. För att kunna beviljas det kommunala lånet behöver du först visa att du inte har möjlighet att få ett banklån.
Hur beräknar jag min anläggningsavgift enligt taxan?
Nedan följer beräkningsexempel av anläggningsavgiften enligt VA-taxan för en 1400 kvm stor fastighet. Priserna är inklusive moms. Beräkningsexemplet är baserat på 2025 års VA-taxa. Det är vid betalningstillfället gällande taxa som debiteras.
Fastigheten har en bostadsenhet, egen djupborrad brunn och egen avloppsanläggning. Fastigheten erhåller samtliga vattentjänster (dricks-, spill- och dagvatten) enligt full taxa:
• Servisavgift: 91 500 kr
• Förbindelsepunktsavgift: 77 025 kr
• Tomtyteavgift (1400 kvm * 58 kr/kvm) 81 200 kr
• Bostadsenhetsavgift: 37 250 kr
Summa anläggningsavgift: 286 975 kr
Fastigheten har en bostadsenhet, men är har kommunalt vatten och avlopp genom en av gemensamhetsanläggningarna Skönningared GA:12 eller GA:13. Fastigheten erhåller samtliga vattentjänster (dricks-, spill- och dagvatten). Fastigheterna har redan erlagt förbindelsepunktsavgift, tomtyteavgift och bostadsenhetsavgift för dricks- och spillvatten. De tjänster som tillkommer för fastigheterna är:
• Servisavgift: 91 500 kr
• Förbindelsepunktsavgift: 15 405 kr
• Tomtyteavgift (1400 kvm * 11,60 kr/kvm) 16 240 kr
• Bostadsenhetsavgift: - kr
Summa anläggningsavgift: 123 145 kr
Det finns ett tak för anläggningsavgiften som slår in om man ansluter en helt ny fastighet till samtliga tjänster där tomtytan uppgår till en summa som är högre än övriga avgifter tillsammans.
Avgiften för servis, förbindelsepunkt och bostadsenhet är tillsammans 205 775 kr. Därför kan kommunen maximalt ta ut en tomtyteavgift som också uppgår till 205 775 kr. Om man har en fastighet som är 3547,5 kvm eller större, blir maxtaxan 411 530 kr, enligt 2025 års taxa.
Exemplet är baserat på normalförfarande med EN bostadsenhet. Har en fastighet exempelvis två bostadsenheter så höjs maxtaxan med motsvarande belopp.
Kommunikation med fastighetsägare
Ägare av bostsadsfastigheter inom utbredningsområdet har fått brev om förändringen. Brevet presenteras också här.
Information till fastighetsägare inom Skönningared – 2024-09-27 Pdf, 15 kB.
Informationsmöte för berörda boende
Kommunen bjuder också in till ett informationsmöte den 22 januari där skälen, förutsättningar, tidplan, samt hur boende berörs beroende om man redan har kommunalt VA via privat ledningsnät eller har enskilt vatten och avlopp behandlas.
Kontakt och frågor
Via kontaktcenter når du oss som jobbar i projektet.
Kontakt
Kontaktcenter
Telefon 0303-70 30 00
E-post kommun@ale.se
Öppettider
Måndag–fredag kl 08.00–16.30
Ytterligare telefontid tisdag kl 16.30–18.00
Postadress
Ale kommun
449 80 Alafors
Hitta hit
Ale torg 7, Nödinge
Uppdaterades: 4 mars 2025
Informationsägare: Samhällsbyggnadsförvaltningen