Länk till startsidan

Hemsortering, fastighetsnära förpackningsinsamling

Från slutet på året behöver du inte slänga dina förpackningar på återvinningsstationen. I stället har du tunnor hemma där du sorterar förpackningarna. Vi hämtar dem gratis.

Varför hemsortering?

Regeringen har gett Sveriges kommuner ansvar att samla in förpackningar och bestämt att det ska göras fastighetsnära. Med hemsortering minskar vi mängden restavfall som eldas upp genom att vi sorterar ut och återvinner fler förpackningar.

I Ale kommun kommer vi att använda sopkärl med två fack i varje tunna för att samla in förpackningarna. Tunnorna töms med särskilda tvåfacksbilar där de olika förpackningarna delas upp. Vi håller isär det du sorterar hela vägen till återvinning. Tillsammans tar vi tillvara på naturens resurser och ökar återvinningen.

Vad är en förpackning?

En förpackning är något som har förpackat och skyddat en produkt och alla förpackningar ska sorteras i de nya tvåfackskärlen eller på återvinningsstationerna, alternativt soprum/återvinningsrum om du bor i flerbostadshus. Allt annat ska slängas i restavfallet eller på kommunens återvinningscentral Sörmossen i Bohus.

Dina sopkärl

Utöver restavfallskärl och matavfallskärl får varje hushåll två kärl till. I det ena sorterar du plast- och pappersförpackningar och i det andra ofärgat och färgat glas. Dessutom får du en behållare för metallförpackningar som du sätter i sopkärlet för glasförpackningar.

Grafik med avfallskärl, olika storlekar

På hämtningsdagen ska sopkärlen stå på en hårdgjord, plan yta för att renhållningsarbetarna enkelt ska kunna dra fram kärlen till tvåfacksbilen. Som hårdgjord yta räknas asfalt, betong, packat grus, plattor och liknande. Löst grus, singel och gräs räknas inte som hårdgjord yta. Uppställningsplatsen ska ligga inom fem (5) meter från tomtgräns eller tvåfacksbilens hämtningsplats.

Information om placering av avfallskärl

Gemensam lösning med dina grannar

Har du svårt att få plats med dina kärl kan du dela med dina grannar. Förutom att det blir färre kärl så blir det också billigare för dig som fastighetsägare då årsavgiften blir lägre. Det blir också lättare för våra renhållningsarbetare att utföra sitt arbete.

Prata ihop dig med dina grannar och kontakta oss så hjälper vi till med att bedöma hur många kärl ni behöver och hur stora de ska vara. Ring oss på 0303 70 30 00 eller skicka e-post till kommun@ale.se och skriv "Hemsortering" i ämnesraden.

Två hushåll som delar

Om ni är två hushåll så kan ni ha gemensamma tvåfackskärl och delar då på totalt fyra stycken kärl. Kärlen behöver inte vara placerade på en och samma plats utan du kan exempelvis ha två av kärlen placerade hos dig, och din granne kan ha de andra två kärlen placerade på sin tomt.

Bild på olika typer av sopkärl


Sopklubb

Om ni är tre eller fler hushåll så kan ni dela på avfallskärl och ha en gemensam yta för detta. I sopklubben har man ett kärl för varje förpackningstyp (plast, papper, färgat glas, ofärgat glas, metall) samt ett för mat- och ett för restavfall.

Olika typer av sopkärl

Så ofta hämtar vi dina sopor

  • Rest- och matavfall töms varannan vecka
  • Plast- och pappersförpackningar töms varannan vecka
  • Glas- och metallförpackningar tömning månadsvis. Du kan begära glesare tömning.

Sopkärlet måste vara framställt senast kl 06.00 på hämtningsdagen. Oftast kommer sopbilen på samma veckodag, men till exempel vid storhelger kan hämtningsdagen flyttas. Ställ därför gärna fram kärlet dagen innan dina sopor brukar hämtas.

Flerfamiljshus

Om du bor i hyreshus eller i bostadsrätt ordnar din hyresvärd eller din förening utrymme i eller vid fastigheten för att ni i huset ska kunna sortera hemma.

Återvinningsstationer

Du kan fortfarande slänga förpackningar på återvinningsstationerna, både små och stora förpackningar som kan vara svåra att få plats med i hemsorteringen. Här slänger du också textilier.

Information om textilinsamling

Vi kommer att utvärdera hur mycket som fortfarande slängs på återvinningsstationerna efter införandet. Det finns inget beslut om att ta bort återvinningsstationerna.

Du kan också slänga textil och förpackningar på återvinningscentralen Sörmossen i Bohus.

Uppdaterades: 15 maj 2025
Informationsägare: Samhällsbyggnadsförvaltningen