Ale kommuns logga
Lyssna på sidan Lyssna

Energirådgivning och tips

På grund av situationen i världen är energikostnaderna höga och väntas gå upp i höst och vinter. Du kan göra en del för att minska dina kostnader.

Vi har samlat exempel på hur du kan spara el för att få lägre elräkning längre ner på sidan. Du hittar många fler förslag på energimyndighetens webbplats Länk till annan webbplats..

Energi- och klimatrådgivning

Kommunens energi- och klimatrådgivare ger opartisk och kostnadsfri rådgivning till privatpersoner, föreningar och företag kring energi- och klimatfrågor.

Om du vill ha personlig rådgivning kring din energianvändning är du välkommen att höra av dig till vår energi- och klimatrådgivare via mejl.

För att vi ska kunna vägleda dig på bästa sätt önskar vi få svar på följande frågor:

1. Vad har du för elavtal?

2. Hur mycket el använder hushållet per år?
Tips: Elleverantörerna har ofta tjänster som ”Mina sidor” där du kan få information om hur din energianvändning ser ut.

3. Hur upplever du inomhusklimatet i dag?
Tips: Reglera och styr värmen så att den hamnar där den gör mest nytta. Du får en jämnare och behagligare temperatur inomhus.

4. Vilken typ av fönster och dörrar har du?
Tips: Täta, renovera eller byt ut fönster och dörrar för att förhindra kallras och kallstrålning. Se till att de har ett lågt isoleringsvärde (U-värde). Läs mer på Energimyndighetens webbplats Fönster och dörrar (energimyndigheten.se)

5. I vilket väderstreck ligger ditt hus/lägenhet?

I väntan på återkopplingen kan du läsa på här nedan.

Elvtal och energi

Om du har funderingar rörande ditt elavtal eller om ditt befintliga elavtal förlängs utan din vetskap kan du läsa mer om dina rättigheter och skyldigheter på Konsumentverkets webbplats.

Konsumentverket, Elavtal och energi Länk till annan webbplats.

Tips för att spara el

 • Sänk inomhustemperaturen – en grad minskar energianvändningen med 5 procent. Se till att du inte ställer möbler i vägen för elementen och termostaterna.
 • Släck lampor i rum du inte är i och byt till LED-lampor. En LED-lampa använder fyra till fem gånger mindre energi än en halogenlampa och den håller upp till 15 000 timmar.
 • Diska i diskmaskin och undvik att spola av disken före. Välj Eco-programmet. Att diska för hand drar upp till fyra gånger så mycket energi som att diska i maskin.
 • Tvätta i fylld tvättmaskin och välj inte högre temperatur än nödvändigt. Väljer du eco-programmet får du både låg energianvändning och ren tvätt.
 • Använd klädstrecket – häng kläderna för att torka utomhus när det går i stället för att använda torktumlare. Torktumlaren använder hela två till tre gånger mer energi än tvättmaskinen.
 • Vädra smart – om du behöver vädra: öppna mycket och vädra under kort tid, i stället för att vädra lite under lång tid. Stäng av termostaterna på elementen under tiden.
 • Skippa standby – stäng av apparaterna helt när du inte använder dem. Och dra ur laddare när de inte används.
 • Ställ in rätt temperatur i kyl och frys, +4 grader Celsius i kylen och -18 grader Celsius i frysen. Då får du både bra matförvaring och låg energianvändning.
 • Frosta ur frysen om det bildats is i den. Isen ökar energianvändningen och ger sämre matförvaring. Torka av baksidan av kylen och frysen så att kondensorn hålls dammfri. Även dammet gör att elanvändningen ökar.
 • Duscha kortare tid – halverar du din duschtid så halverar du också energi- och vattenförbrukningen.
 • Köp energieffektiva produkter. Ta hjälp av energimärkningen när du ska köpa nya lampor, vitvaror och hemelektronik. Länk till annan webbplats.
 • Kolla ditt elavtal och din elräkning. Elleverantörerna har ofta tjänster som ”Mina sidor” där du kan få information om hur din energianvändning ser ut.
 • Kolla energideklarationen för ditt hus. I den finns information om husets energiklass och råd om åtgärder för att förbättra energiklassen i just ditt hus. Sök och hämta energideklaration på Boverket.se Länk till annan webbplats.
 • Har ditt hus ingen energideklaration? Då kan du ta hjälp av en certifierad energiexpert för att genomföra en, och få åtgärdsförslag för just ditt hus. Hitta certifierade personer för energideklaration på Boverket.se Länk till annan webbplats.
 • Inspektera ditt hus. Hur upplever du inomhusklimatet? I vilket skick är dina fönster och dörrar? Hur väl isolerad är din vind? Är dina vattenrör isolerade? I vilket skick är ditt uppvärmningssystem och din ventilation?

Läs mer på Energimyndighetens webbplats Länk till annan webbplats..

Se exempel på vad olika åtgärder kan ge i procentuell besparing på Energimyndighetens webbplats. Länk till annan webbplats.

 • Starta alltid med att minska behovet av värme och varmvatten.
  Läs om hur du kan minska behovet av värme och varmvatten på Energimyndighetens webbplats Länk till annan webbplats.
 • Se till att din nuvarande uppvärmning fungerar så bra som möjligt. Det kan handla om att optimera injusteringen, att rengöra eller byta filter i luftvärmepumpen, att byta cirkulationspumpar och äldre termostater till radiatorer i det vattenburna systemet eller att installera ett styrsystem.
 • Reglera och styr värmen så att den hamnar där den gör mest nytta. Du får en jämnare och behagligare temperatur inomhus.
 • Kombinera gärna flera olika uppvärmningsalternativ, för att sprida riskerna och så att du blir mindre sårbar för energipriser, nu och i framtiden.
 • Ta hjälp av energimärkningen Länk till annan webbplats. när du ska välja nya uppvärmningsprodukter.
 • Ta in offerter från flera leverantörer, jämför inte bara pris utan även annat.
 • Ta reda på vilken service och vilket underhåll din nya uppvärmning behöver i framtiden för att fungera bra.
 • Ta reda på om det finns webbsidor, appar eller andra hjälpmedel som gör att du kan följa upp din energianvändning och se att allt fungerar som det ska.

Läs mer om husets uppvärmningssystem på Energimyndighetens webbplats Länk till annan webbplats..

På Konsumentverkets webbplats hittar du tips och information om dina rättigheter och skyldigheter kring elavtal och solceller.

Konsumentverket, Elavtal och energi Länk till annan webbplats.

PKonsumentverket, Problem med solcellsanläggningar Länk till annan webbplats.

Om du har problem eller frågor som rör ditt elavtal kan du kontakta Konsumenternas Energimarknadsbyrå som är experter på konsumentfrågor som rör el, gas och fjärrvärme. De ger kostnadsfri och oberoende vägledning.

Konsumenternas energimarknadsbyrå Länk till annan webbplats.

Kontakt

Energi- och klimatrådgivning


Telefon: 0303-70 30 00
E-post: energi@ale.se

Kontaktcenter

Vi svarar gärna på dina frågor!

Kontaktcenter
Telefon: 0303-70 30 00
E-post: kommun@ale.se

Besöksadress
Kommunhus Nödinge
Ale torg 7, Nödinge

Postadress
Ale kommun
449 80 Alafors

Öppettider
Måndag-fredag
kl. 8.00-16.30

> Hitta till kontaktcenter Länk till annan webbplats.

Sidan kontrollerades av:

den