Ale kommuns logga
Lyssna på sidan Lyssna

Hundar och katter

Hundar och katter är trevliga sällskapsdjur, men kan ibland ställa till olägenheter för närboende.

Enligt miljölagstiftningen ska husdjur och andra djur som hålls i fångenskap förvaras och skötas så att olägenheter för människors hälsa inte uppkommer.

Detta innebär att du som djurägare har ansvar för att ditt djur inte stör andra eller orsakar att andra personer blir sjuka.

En hund som skäller under längre perioder eller med täta intervall kan anses orsaka olägenheter för människors hälsa.

I Ale kommuns lokala ordningsföreskrifter finns regler som gäller för hundar i kommunen. Bland annat får hundar inte vistas på vissa badplatser och lekplatser. Det finns även en bestämmelse om att du inom vissa områden i kommunens tätorter ska plocka upp efter din hund.

Det kan upplevas som besvärande när grannars katter kommer in på tomten och använder delar av den som toalett och gräver i rabatter. Det finns flera rättsfall som visar att katter får röra sig fritt utomhus även på andra fastigheter än ägarens. Om du inte vill ha katter på din tomt får du själv försöka hålla dem borta. Du kan börja med att prata med kattägaren och meddela denna att katten orsakar problem på din tomt. Läs gärna mer i Miljöenhetens informationsblad med tips både till kattägare och till dig som får oönskade kattbesök.

Relaterad information

Kontaktcenter

Vi svarar gärna på dina frågor!

Kontaktcenter
Telefon: 0303-70 30 00
E-post: kommun@ale.se

Besöksadress
Kommunhus Nödinge
Ale torg 7, Nödinge

Postadress
Ale kommun
449 80 Alafors

Öppettider
Måndag-fredag
kl. 8.00-16.30

> Hitta till kontaktcenter Länk till annan webbplats.

Sidan kontrollerades av:

den