Ale kommuns logga
Lyssna på sidan Lyssna

Miljövänlig städning

Att städa miljövänligt tar inte mer tid och kostar inte mer pengar, än om du städar på vanligt vis. Skillnaden kan vara att du får mer plats i
städskrubben och att du sparar pengar.

Det räcker att du har diskmedel, såpa, ättiksprit, pressad koncentrerad citronsaft/färsk citron, citron- och vinsyra, tvålull och T-röd för att hålla det rent och fräscht i ditt hem. För allmän rengöring använd lite såpa och varmvatten i en sprayflaska eller blomsterspruta. De blanka ytorna kan rengöras med salt, vinäger och vatten, om de inte är målade.

Avlopp: Först rensar du för hand med diskborste eller en vaskrensare med sugpropp. Spola sedan med kokande vatten blandat med 50 milliliter vinäger och 1/4 kopp bakpulver eller 1 kopp salt och 1 kopp bikarbonat och häll i avloppet.

Desinfektion: Använd ättiksprit, 12 %.

Disk: Välj det maskindiskmedel som innehåller en låg fosforhalt och dosera efter vattnets hårdhet. Undvik att använda sköljmedel. Vid handdisk, dosera varsamt diskmedlet och diska inte under rinnande vatten.

Diskbänk: Fläckar på diskbänken kan tas bort med citronsyra på en svamp, annars använd diskmedel.

Duschkabin: Rengör med såpa och för tvålrester använd citronsyra eller ättika.
Fönster och speglar: Det räcker med ett par droppar diskmedel, ättiksprit/T-röd i en halv hink med ljummet vatten.

Golv, kakel och snickerier: Såpa används vid klinkers-, sten-, trä- och plast/laminatgolv. Diskmedel på linoleummatta. Blanda såpan/diskmedel i varmt vatten, till fläckar använd citron- eller vinsyra på en svamp. Svarta fläckar från gummisulor med mera tar du bort genom att sudda dem med suddgummi.

Handfat och badkar: Vid vanlig rengöring använd diskmedel eller såpa, för kalkavlagringar använd citronsyra på en svamp och för rostfläckar vinsyra på en svamp.

Kaffebryggare: För avkalkning blanda 2 dl av 12% ättiksprit i 2 dl vatten. Låt cirka hälften av blandningen "brygga" igenom bryggaren och stäng sedan av. Låt stå i cirka 10 minuter och fortsätt sedan att "brygga" resten. Skölj bryggaren genom att "brygga" 2-3 kannor vatten.

Kakel: Använd mjuk skrubbsvamp med såpa för att ta bort fettstänk, för tvålrester används svamp med citron- eller vinsyra.

Kastruller: Mjuk skrubbsvamp med såpa eller tvålull till vidbrända kastruller.

Koppar: Putsa med en trasa eller svamp med vinäger, citronsaft, vin- eller citronsyra.

Kyl och frys: Rengöres med diskmedel och ljummet vatten och om det är mycket smuts invändigt kan du blanda bikarbonat i vattnet.

Mikrovågsugn: Använd såpa eller diskmedel i varmt eller ljummet vatten.

Mässing: Putsa mässingen med citronsaft (färsk eller koncentrerad) eller citronsyra. Du kan även putsa med ättika blandat med diskmedel.

Möbelpolish: Blanda en polityr av 1 del citronsaft (koncentrerad eller färsk) och 2 delar olivolja eller 1 del matolja och 2 delar rödvin. Gnid blandningen med ett skinn och en mjuk linnebit, annars så kan du använda bivax att bona med.

Propplösning: De medel som säljs i affären är starkt frätande, gör istället rent vattenlåset regelbundet och vid stopp rensa och spola med hett vatten.

Silver: Lägg silvret i en bunke med hett vatten, lite hushållssoda och en bit folie eller ett gammalt aluminiumlock i ett par minuter, skölj sedan av.

Spisfläkt: Blanda såpa eller diskmedel i varmt vatten och lägg filtret i blöt (ej kolfilter). Om din fläkt är av borstat stål droppa några droppar av T-röd på en lätt fuktad trasa och torka rent. Spisplattor och spishäll: Rengöres med diskmedel eller såpa, till svåra fläckar använder du mjuk skrubbsvamp eller tvålull.

Toalett: Använd diskmedel eller såpa i ljummet vatten, vid desinficering av toalettstolen häll 2 matskedar ättiksprit, 12%, eller 2 matskedar vinsyra i holken, låt stå ett par minuter, borsta sedan rent och spola.

Tvätt: Kör tvättmaskinen full och undvik de tvättmedel som innehåller zeolit, EDTA och LAS. Andvänd gärna pulvertvättmedel eftersom flytande innehåller konserveringsmedel. Tillsätt separat blekmedel (väteperoxid eller perkarbonat) till vittvätt och hårt smutsad tvätt, försök att undvika klor. Vi har mjukt vatten i Ale, mjukmedel behövs endast vid hårt vatten eller till kläder med mera som blir extremt statiska. Dosera tvättmedlet efter anvisningen på paketet. Luktar din tvättmaskin? Lämna då alltid luckan öppen efter tvätt och kör ibland maskinen på högre temperaturer.

Ugn: Stryk ut såpa och värm ugnen till 100 grader. När såpan börjar bubbla, stäng av värmen och låt svalna, torka rent. Om smutsen sitter hårt använd en mjuk skrubbsvamp eller tvålull.

Relaterad information

Kontaktcenter

Vi svarar gärna på dina frågor!

Kontaktcenter
Telefon: 0303-70 30 00
E-post: kommun@ale.se

Besöksadress
Kommunhus Nödinge
Ale torg 7, Nödinge

Postadress
Ale kommun
449 80 Alafors

Öppettider
Måndag-fredag
kl. 8.00-16.30

> Hitta till kontaktcenterlänk till annan webbplats

Sidan kontrollerades av:

den 2020-09-21