Ale kommuns logga
Lyssna på sidan Lyssna

Bredband och IT

Mycket av våra nytto- och underhållstjänster så som film, musik och böcker hämtas från internet. Det kräver en internetuppkoppling med bra kapacitet. För att uppnå bra kapacitet krävs stor bandbredd och då är många gånger fiberkabel det bästa alternativet.

Ett fibernät består av optiska fiberkablar där datasignalerna skickas via ljussignaler i stället för elektriska signaler som det görs i de befintliga kopparkablarna. Fibernät kan överföra mycket mer information än traditionell kopparkabel eller ADSL och överföringskapaciteten kan lätt ökas.

Utveckla fibernät i kommunen

Ale kommun satsar på att alla som vill ska kunna få tillgång till fiber. Ett fibernät som ska klara av kommunikation av framtidens tjänster till kommunens invånare, företag och offentliga myndigheter.

I Ale kommuns IT-infrastrukturprogram Pdf. anges följande mål för fibersatsningen: 

  • År 2015 bör 40 procent av invånare och näringsliv ha tillgång till bredband med hastighet om minst 100 Mbit/s.
  • År 2020 bör 90 procent av alla hushåll och arbetsplatser ha möjlighet till bredband med hastighet om minst 100 Mbit/s.

Hur du gör för att ansluta dig till fibernätet beror på om du bor på landsbygden eller i någon av kommunens tätorter.

  1. Fiber på landsbygden
  2. Fiber i tätorter

IT i Ale kommun

IT-verksamheten i Ale kommun innefattar allt från system för att övervaka och styra vatten och avlopp till journalsystem inom äldreomsorgen. Det är IT-avdelningen som ansvarar för drift och utveckling av hela kommunens IT-verksamhet. Här ingår även delar av kommunens telefonisystem.

Ale har satsat mycket på att utveckla IT inom skolan. Genom satsningen "En-till-En" har alla elever i Ales skolor fått tillgång till varsin dator. Det gör att de flesta av kommunens datorer idag finns i skolorna.

Relaterad information

Kontaktcenter

Vi svarar gärna på dina frågor!

Kontaktcenter
Telefon: 0303-70 30 00
E-post: kommun@ale.se

Besöksadress
Kommunhus Nödinge
Ale torg 7, Nödinge

Postadress
Ale kommun
449 80 Alafors

Öppettider
Måndag-fredag
kl. 8.00-16.30

> Hitta till kontaktcenter Länk till annan webbplats.

Sidan kontrollerades av:

den