På ale.se använder vi kakor för att löpande förbättra webbplatsen. Du väljer själv om du accepterar kakor. Läs mer om kakor och hur du stänger av kakor i din webbläsare.
Matavfall är allt biologiskt nedbrytbart avfall från din mat. Du slänger det i det bruna sopkärlet som är avsett för matavfall.
Mediciner lämnar du till apoteket.
Använd matavfallspåsen enligt instruktionerna. Fyll inte hela vägen upp och förslut påsen innan du lägger den i det bruna kärlet så håller vi tillsammans tunnan ren.
Vi delar ut bruna matavfallspåsar och en påshållare till köket samt en sorteringsguide när vi levererar matavfallskärlet. Behöver du nya matavfallspåsar? Lägg en påse mellan locket och kärlet eller knyt en påse runt handtaget. Då lämnar chauffören en ny bunt samtidigt som hen hämtar ditt avfall.
Är behovet av extra matavfallspåsar akut finns de att hämta hos Kontaktcenter eller på driftkontoret i Älvängen.
Påsar kan beställas två gånger per år kostnadsfritt. Antal påsar som levereras är den samma som antal lägenheter/hushåll. Vid ytterligare beställning tas avgift för utkörning av påsar ut.
Beställning av påsar görs vid behov och avgift tas ut för utkörning av påsar.
Är behovet av extra matavfallspåsar akut finns dem att hämta hos Kontaktcenter eller på driftkontoret i Älvängen
Vill du beställa påsar kan detta göras genom att maila renhallning@ale.se, eller ringa oss på 0303-70 31 08 alla vardagar mellan klockan 09.30-12.00. Övrig tid kan beställning göras hos Kontaktcenter tfn 0303-703000
Kompostering av matavfall på fastigheten ska ske i isolerad och skadedjurssäker behållare. Om du hemkomposterar får du den miljöstyrande taxan precis som när du väljer insamling av matavfall. Om du hemkomposterar ska detta alltid anmälas. Detta gör du antingen genom att kontakta oss på telefon eller skicka in en anmälan via vår e-tjänst.
Om du vill kan du ha ett sopkärl för matavfall där du kan lägga det du inte vill lägga i din kompost, till exempel ben, fisk och skal.
Den period på året då det är som varmast finns risk att ditt matavfall börjar lukta samt locka till sig flugor. Vi har samlat ihop några värdefulla tips i listan som följer:
Så kallat matsvinn är mat som slängs till exempel för att den blivit för gammal i ditt kylskåp. Vi vill så klart att du först och främst äter upp och tar till vara på maten du köper hem i stället för att slänga den. Faktum är att vi slänger ungefär 35 procent av vår mat helt i onödan. Detta motsvarar 28 kg mat per person och år och kostar en familj närmare 4 000 kr varje år.
Vi levererar matavfallet till en förbehandlingsanläggning i Göteborg. Här omvandlas avfallet till en slurry som skickas till en biogasanläggning. Här rötas matavfallet och blir till biogas. Det material som inte kan brytas ner helt blir till en slutprodukt som kallas rötrest/biogödsel. Biogödslet består av vatten, organiskt material, mikroorganismer och olika näringsämnen och blir gödsel i jordbruket. På så vis blir det en del av det cirkulära kretsloppet.
Flytande matfett som frityrolja och andra matoljor häller du med hjälp av fettratten lätt i en petflaska som du lämnar på Sörmossens Återvinningscentral. Hämta fettratten på Kontaktcenter i Nödinge kommunhus, Sörmossen eller driftkontoret i Älvängen.
Vi svarar gärna på dina frågor!
Kontaktcenter
Telefon: 0303-70 30 00
E-post: kommun@ale.se
Besöksadress
Kommunhus Nödinge
Ale torg 7, Nödinge
Postadress
Ale kommun
449 80 Alafors
Öppettider
Måndag-fredag
kl. 8.00-16.30