Ale kommuns logga
Lyssna på sidan Lyssna

Återvinningskort (ÅVC-kort)

Återvinningscentralen Sörmossen i Bohus finansieras via
renhållningsavgiften i Ale kommun samt via avgifter från företag som använder anläggningen.

ÅVC-kort till Sörmossens återvinningscentral

För att besöka Sörmossens återvinningscentral behöver du ett ÅVC-kort. Ansökan om ÅVC-kort görs via vår e-tjänst. Handläggningstid efter komplett insänd ansökan är cirka tio arbetsdagar.

Företagare behöver beställa ett särskilt företagskort

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller för företag.

Tio fria besök per år

Kortet ger dig för närvarande tio fria besök per år och därefter kostar det 250 kronor per besök. Varje hushåll får ett kort och det är knutet till den adress och fastighet eller lägenhet som du är skriven på. Dina familjemedlemmar som är skrivna på samma adress får också använda kortet. Om du behöver ett extra kort till hushållet kostar det 125 kronor. Observera att antalet fria besök inte blir fler med ett extra kort.

Vid varje årsskifte nollställs kortet och kortet laddas automatiskt med tio nya fria besök.

Ditt återvinningskort fungerar även på återvinningscentralerna (ÅVC) i Göteborg, Härryda, Kungsbacka, Lerum, Mölndal och Partille.

Så här använder du kortet

Håll kortet framför kortläsaren för att öppna bommen till återvinningscentralen. På displayen kan du se hur många fria besök du har kvar på året. Kom ihåg att alltid ha med dig kortet när du besöker Sörmossen. Har du glömt att ta med kortet debiteras en avgift på 125 kr.

Vad är "avgiftsbefriat avfall"?

Har du endast med dig förpackningar (av plast, papper, metall, glas), tidningar, vitvaror, farligt avfall (ex kemikalier, färgrester), el- och elektronikavfall, däck utan fälg eller kläder? Kontakta då personalen så öppnar de bommen utan att besöket registreras.

Kortet är en värdehandling

Behandla kortet som vilken annan värdehandling som helst. Det kostar för närvarande 125 kronor att ersätta borttappat, stulet eller försvunnet kort. Det är viktigt att kontakta Kontaktcenter (se telefonnummer här ute till höger) om kortet försvinner eftersom innehavaren av kortet ansvarar för de besök som görs med kortet.

Relaterad information

Självservice

Kontaktcenter

Vi svarar gärna på dina frågor!

Kontaktcenter
Telefon: 0303-70 30 00
E-post: kommun@ale.se

Besöksadress
Kommunhus Nödinge
Ale torg 7, Nödinge

Postadress
Ale kommun
449 80 Alafors

Öppettider
Måndag-fredag
kl. 8.00-16.30

> Hitta till kontaktcenterlänk till annan webbplats

Sidan kontrollerades av:

den 2020-06-01