Ale kommuns logga
Lyssna på sidan Lyssna
OBS! Den här nyheten kan vara gammal och kanske inte längre är aktuell.

Publicerad:

Maria – kommunekolog med hjärtat i naturen

Kommunekolog Maria Magnusson.

Kommunekolog Maria Magnusson. Foto: Karl-Johan Bondesson/Ale kommun

– Jag har varit engagerad i miljöfrågor länge. Som kommunekolog får man verkligen jobba med dessa frågor på ett långsiktigt sätt.Snart ska vi sätta igång med att uppdatera kommunens naturvårdsprogram. Det är ett stort jobb och ska bli jätteroligt! säger kommunekolog Maria Magnusson.

Berätta om ditt jobb

– Jag är kommunekolog och jobbar med alla sorters frågor där naturvård och biologisk mångfald berörs. Jag och min kommunekologkollega ska vara expertstöd inom kommunen där det behövs. En stor del av jobbet handlar om att vara med i fysisk planering, med detaljplaner och mer strategisk planering. Mycket av mitt arbete gör jag genom att vara med och i stötta andras ärenden. Vi har också en del egna större naturvårdsprojekt och samarbeten om gröna frågor inom till exempel Göteborgsregionens kommunförbund. Snart ska vi sätta igång med att uppdatera kommunens naturvårdsprogram. Det är ett stort jobb och ska bli jätteroligt!

​​​​​​​Varför har du valt det här jobbet?

– Jag har varit engagerad i miljöfrågor länge. Utbildningen till miljövetare och biolog kändes som en naturlig förlängning av det engagemanget. Som kommunekolog får man verkligen jobba med dessa frågor på ett långsiktigt sätt. Det kräver ett tålamod som jag egentligen inte har, så jag får utmana mig själv hela tiden.​​​​​​​

Varför jobbar du i Ale kommun?

– Det lät intressant när Ale ville satsa på att ha två kommunekologer. Det är ett ganska komplext jobb med många avvägningar och bedömningar, så man behöver en kollega att bolla med. När jag började i kommunen var planenheten också väldigt intresserad av att förbättra planeringsunderlaget gällande naturvårdsfrågor, så det satte vi igång med. Däremot är det svårt att ta sig till jobbet i Alafors kollektivt, så det är väl en av nackdelarna. Jag har jobbat i Ale i 3,5 år.

Beskriv framtiden

– Oj. Jag hoppas att vi kan fortsätta att utveckla arbetet med biologisk mångfald och naturvård i Ale. Samarbetet mellan olika enheter och sektorer skulle kunna bli mycket mer aktivt. Det blir roligare och man kan åstadkomma mer på det sättet. Exempelvis kan vi samarbeta mer kring friluftsliv och besöksnäring i kommunen, och då är ju många enheter berörda.

​​​​​​​– Det krävs mycket jobb med rutiner och processkartläggningar för att alla verksamheter ska kunna ta in rätt kompetens i rätt skeden i sina ärenden och projekt, och då menar jag inte bara naturvårdskompetens. Det märks att Ale har varit en liten kommun länge, och mycket görs ad hoc. Men nu växer kommunen, och då behöver man jobba på ett annat sätt.

– När det gäller min tjänst, och andra tjänster som fungerar på liknande sätt, så skulle man behöva fundera på hur man bäst organiserar kommunen. Om det är tänkt att man ska arbeta gentemot hela kommunen, eller en hel sektor, så behöver organisationen spegla det. På det sättet får man större mandat att arbeta med frågorna på alla berörda enheter.

När trivs du som bäst på ditt jobb?

– När man får utveckla saker och driva verksamheten framåt och känna att man blir bättre eller gör skillnad.

– Det är roligt när man kan få till bra samarbeten och projekt, både inom kommunen och med andra, till exempel genom Göteborgsregionens kommunförbund (GR) eller med grannkommuner. Man blir uppmuntrad när politikerna i Ale visar intresse för det man jobbar med, till exempel när vi har informerat samhällsbyggnadsnämnden om ekosystemtjänster eller när vi arbetar med att förbättra vattenkvaliteten i Vimmersjön för att slippa algblomningarna. Och förstås – när man får vara ute i naturen för att titta på ärenden eller fina naturområden. Gärna en solig vårdag.

Vad gör dig engagerad?

– Jag jobbar med viktiga frågor. Finns det något viktigare än att arbeta för hållbar utveckling på riktigt? Bevarande av biologisk mångfald är en riktigt brännande fråga och en av de planetens gränser som vi redan är på väg att överskrida.

Relaterad information

Kontaktcenter

Vi svarar gärna på dina frågor!

Kontaktcenter
Telefon: 0303-70 30 00
E-post: kommun@ale.se

Besöksadress
Kommunhus Nödinge
Ale torg 7, Nödinge

Postadress
Ale kommun
449 80 Alafors

Öppettider
Måndag-fredag
kl. 8.00-16.30

> Hitta hit Länk till annan webbplats.

Sidan kontrollerades av:

  • Ingen giltig användare vald.

den