Länk till startsidan

Artikeln publicerades kl

Se upp för svärmande bin

Det surrar för fullt i bikuporna just nu, och den kalla våren som varit kan öka risken för att bina svärmar. Ser du bin som svärmar är det hjälpfullt om du rapporterar detta till svärmtelefonen som drivs av Sveriges Biodlares Riksförbund.

bi på blomma

Foto: Åke Strindlund

Svärmlustande bin

Nu när värmen till slut har kommit så är det inte bara vi människor som känner suget att vara ute, svärmlusten ökar även hos bina.

Svärmtelefonen

Sveriges Biodlares Riksförbund har nu öppnat upp Svärmtelefonen för femte säsongen. Det är femte sommaren som tjänsten har funnits och är till för att hjälpa allmänheten vid upptäckt av en bisvärm och vill att någon av våra svärmångare kommer och hämtar den.

Svärmtelefonens nummer är 0766-86 07 01.

När ska man ringa Svärmtelefonen?

Sveriges biodlares riksförbund önskar att man ringer till Svärmtelefonen om man har upptäckt en hängande svärm. Det vill säga en klump med bin som ofta väljer att sätta sig i ett träd eller liknande. Flyende bisvärmar är svåra att lokalisera fram tills de har satt sig. Samma sak gäller redan etablerade samhällen.

Att hämta bisvärmar är viktigt då risken annars finns att bisjukdomar sprids. Bisvärmar kan även vara skrämmande för allmänheten och är man allergisk kan det var mycket obehagligt att upptäcka en svärm i närheten där man bor. Eftersom svärmande bin gärna sätter sig i skorstenar eller håligheter i väggar kan de även söka sig dit om man inte ser till att fånga in dem. Det kan bli besvärligt för husägarna att bli av med bina och därför värnar biodlarna om att få information om upptäckta bisvärmar så de kan fångas in.

Svärmkartan

För säsongen 2024 fortsätter Sveriges biodlares riksförbund att erbjuda Svärmkartan – en interaktiv karta som visar realtidsinformation om var samtal till Svärmtelefonen kommer ifrån.

Kartan har utökats med viktiga skydds- och övervakningszoner för amerikansk yngelröta, en allvarlig sjukdom som påverkar bisamhällen. Det är viktigt för Svärmfångare att känna till dessa zoner eftersom det finns specifika regler för hantering av svärmar i dessa områden.

Till Svärmkartan Länk till annan webbplats.

Skillnaden mellan bin och getingar

Sveriges biodlares riksförbund har även tagit fram ett dokument för att hjälpa allmänheten att se skillnad på getingar och bin Länk till annan webbplats..

Informationsägare: Kommunikationsenheten