Ale kommuns logga
| Translate
Use Google to translate the web. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Besökarelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Lyssna på sidan Lyssna

Grundskola, grundsärskola

Alla barn mellan sju och sexton år i Sverige är skolpliktiga. Som förälder kan du låta ditt barn börja i förskoleklass redan vid sex års ålder. Grundskolan omfattar förskoleklass samt årskurs 1-9 i grund- och särskola. I Ale finns tolv kommunala grundskolor och en fristående skola, Ahlafors fria skola.

Förskoleklass

Från höstterminen det år ditt barn fyller sex år erbjuds plats i förskoleklass. Ditt barn blir erbjuden en plats i den skola som gäller för ditt upptagningsområde. I början av vårterminen får du som är vårdnadshavare till ett blivande förskolebarn information hemskickad.

Grundskola

Grundskolan omfattar årskurs 1-9. Barnen börjar i regel första klass vid sju års ålder. Om ditt barn har börjat i förskoleklass fortsätter barnet i första klass på samma skola. Om ditt barn inte går i förskoleklass får du som är vårdnadshavare information hemskickad.

Särskola

Grundsärskolan är en egen skolform och tar emot elever i åldern 7-16 år. Läroplanen är samma som för grundskolan men med egna kursplaner.  

Erbjudande av skola

Du som har barn som ska börja i förskoleklass eller årskurs 7 kommer att få ett erbjudande om plats i den skola som ligger i det skolområde du och ditt barn bor.

Från och med januari 2017 kommer det att finnas en e-tjänst där du kan svara på erbjudandet. Mer information kommer i mitten av januari.

Kan jag välja vilken skola jag vill?

Du som vårdnadshavaren har rätt att välja skola för ditt barn i hela kommunen. Det är kommunen som avgör hur många elever som får plats på varje skola. Kommunen ska i första hand utgå från vårdnadshavarens önskemål. När antalet elever som vill gå på en skola är större än det antal platser som finns på skolan, måste kommunen bedöma vilka elever som har bäst rätt till en plats på skolan. Länk till skolverkets information Val av grundskolalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Skollagen

Skollagen innehåller de grundläggande bestämmelserna om förskola, förskoleklass, fritidshem, skola och vuxenutbildning.

Läroplaner

Från 1 juli 2011 finns nya samlade läroplaner för grundskolan, grundsärskolan, sameskolan och specialskolan.

Bedömning och betyg

I grundskolan ges betyg efter varje termin i årskurserna 6 till 9. Betygen sätts efter en nationell betygsskala med sex steg. Betygsstegen har beteckningarna A, B, C, D, E och F där A-E står för godkända resultat och F står för ej godkänt resultat. Betyget ska uttrycka i vilken mån en elev har uppnått de kunskapskrav som finns för varje ämne och kurs.

Läs mer om bedömning och betyg i grundskolan.

Vanliga frågor och svar

Vanliga frågor och svar (FAQ) om skolplikt finner du här.

  • Vårdnadshavaren har rätt att välja skola för sitt barn i hela kommunen, inte bara i den kommundel eller stadsdel där eleven bor.        
  • Det är kommunen som avgör hur många elever som får plats vid varje skolenhet.        
  • När antalet elever som vill gå på en skola är större än det antal platser skolan erbjuder, måste kommunen därför bedöma vilka elever som har bäst rätt till en plats på skolan        

Relaterad information

E-tjänster & blanketter

Kontaktcenter

Vi svarar gärna på dina frågor!

 

Kontaktcenter

Telefon: 0303-33 00 00
E-post: kommun@ale.se

 

Besöksadress

Kommunhus Nödinge
Ale torg 7, Nödinge

 

Postadress

Ale kommun
449 80 Alafors

Öppettider

Måndag-fredag
kl. 8.00-16.30

Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan kontrollerades av:

den 2017-09-15 

 

Kontakta oss


Kontaktcenter
Telefonnummer: 0303-33 00 00
E-post: kommun@ale.se
Besök: Kommunhus Nödinge, Ale torg
Öppettider: Måndag-fredag kl. 8.00-16.30
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kommunkarta

Karta

Klicka på kartan för att komma till en större karta.