Ale kommuns logga
| Translate
Use Google to translate the web. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Besökarelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Lyssna på sidan Lyssna

Grannsamverkan

Tillsammans med grannarna kan du minska antalet brott och störningar i närområdet och därmed få ökad trivsel och trygghet i bostadsområdet.

Skylt grannsamverkan

Grannsamverkan fungerar lika bra oavsett om du bor i hyreshusområde med gemensam hyresvärd, i bostadsrättsförening, i kvarter/villaområde, i villaägarförening eller vägsamfällighet, i fritidshusområde eller vill starta upp i en hel liten by. Grannsamverkan handlar om att hjälpa varandra att passa husen när någon är bortrest, hålla koll och hjälpas åt för att få en boendemiljö fri från brott.

Starta grannsamverkan

Samla grannarna till ett möte och bjud in kommunens brotts- och säkerhetshandläggare. Hon berättar mer om vad grannsamverkan innebär och delar ut allt material som behövs. Utse en eller flera personer i området som kan vara kontaktperson/er. Kontaktpersonen har till uppgift att vara länken mellan området och kommunen/polisen samt vara den som ser till att grannsamverkanskyltarna byts ut vid behov och sitter på rätt ställen, meddelar nya grannar att man bedriver grannsamverkan i området etc.

Krav för att delta:

  • Fotografera/videofilma och stöldskyddsmärk din egendom. Detta är en viktig åtgärd eftersom det är lätt att bli chockad och är svårt att återge exakt vad som försvunnit då man utsätts för stöld eller brand. Då kan bilder och märkning vara till god hjälp när det blir ett försäkringsärende.
  • Meddela grannar eller kontaktperson om du är bortrest mer än en vecka.
  • Förvara värdehandlingar och värdesaker på betryggande sätt.
  • Var allmänt vaksam. Kontakta kontaktperson som kontaktar polisen om du ser något som verkar "fel".
  • Tänk på att grannsamverkan också ökar den sociala kontakten i området och kan bidra till ökad status i just det område där du bor! Dessutom är grannsamverkan gratis.

Kontakta brotts- och säkerhetshandläggaren

Vill du starta grannsamverkan i ditt bostadsområde? Ta kontakt med Charlott Klug, kommunens brotts- och säkerhetshandläggare. Du når Charlott via Kontaktcenter på telefon; 0303-33 00 00 eller e-post; kommun@ale.se.

Virtuell grannsamverkan

Brottsportalenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är ett verktyg för att motverka vardagsbrott. På sajten finns ett stöldgodsregister där du kan kolla att föremål du vill köpa inte är stulna eller efterlysa stulna saker så att de är sökbara för folk som kan få tillfälle att köpa dem. Har du drabbats av stöld kan en robot på sajten bevaka och varna om de stulna sakerna säljs via andrahandsmarknaden på nätet.

Sajten har också tjänsten Virtuell Grannsamverkan, ett kommunikationsverktyg som kan användas i arbetet med grannsamverkan för att snabbt nå ut till boende i närområdet med varningar vid inbrottsraider, misstänkt aktivitet eller information om samordnade insatser mot brott.

Läs mer på Brottsportalen.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Relaterad information

Kontaktcenter

Vi svarar gärna på dina frågor!

 

Kontaktcenter

Telefon: 0303-33 00 00
E-post: kommun@ale.se

 

Besöksadress

Kommunhus Nödinge
Ale torg 7, Nödinge

 

Postadress

Ale kommun
449 80 Alafors

Öppettider

Måndag-fredag
kl. 8.00-16.30

Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan kontrollerades av:

den 2017-03-03 

 

Kontakta oss


Kontaktcenter
Telefonnummer: 0303-33 00 00
E-post: kommun@ale.se
Besök: Kommunhus Nödinge, Ale torg
Öppettider: Måndag-fredag kl. 8.00-16.30
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kommunkarta

Karta

Klicka på kartan för att komma till en större karta.