Ale kommuns logga
| Translate
Use Google to translate the web. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Besökarelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Meny

Lyssna på sidan Lyssna

Vardagsmaten

Maten vi lagar ska vara enkel, god, näringsriktig och gillas av alla. Den får även gärna vara ekologisk, närproducerad och lagad i från grunden med. Inte konstigt att man får prestationsångest.

Släpp lite på kraven och få till bra mat ändå. Man måste inte få i sig av alla näringsämnen varje dag. Ta tallriksmodell till hjälp, och se till att ha med lite från alla tre delar vid varje måltid. Del ett är en kolhydrat-del som består av potatis, ris, pasta eller bröd. Del två är frukt och grönsaks-delen och består av precis det, frukt, grönsaker, rotfrukter eller bär. Sista delen är protein-delen och den består av kött, fisk, ägg eller bönor. Utifrån detta kan du inte bara lägga upp mat på en tallrik i bra proportioner, du kan även komponera matigare mackor och goda soppor. Läs mer om tallriksmodellen i länken till höger.

Här nedan är fem idéer på mat som passar både till lunch och till middag, använd de som grund. Lägg till eller byt ut ingredienser, så att det passar er familj. Och visst kan använda sig av hel- och halvfabrikat och ändå få ihop en bra vardagsmåltid.

Fem snabba för barnfamiljen

  • Ägg är ett livsmedel smart förpackat och som innehåller i stort sett alla vitaminer och mineraler som vi behöver. Stek ett ägg eller två per person, koka matvete och servera med kokt broccoli och rivna morötter.
  • Ta ett paket köttfärs och tryck ut i en varm stekpanna. Dela den i fyra bitar och låta steka en stund på bägge sidor. Vill du ha sås till så häll över lite matlagningsgrädde med buljong och låt puttra en stund. Servera biffen med kokt potatis och kokta morötter.
  • Blanda i rågmjöl eller havregryn i pannkakssmeten, den får mer smak och är mer mättande. Låt lite större barn experimentera själva med mosad banan och rivet äpple i smeten. Servera pannkakan med olika frukter i små bitar.
  • I ugnspannkakan kan du riva i morot och potatis i smeten. Servera ugnspannkakan med lingonsylt och vitkålssallad.
  • Stek lax skuret i tärningar och servera med makaroner och broccoli. Lax innehåller nyttiga fettsyror, som de flesta behöver äta mer av.

Framför allt är det planeringen som gör att måltiden går snabbt att laga och ställa fram. Mycket går att förbereda på kvällen, bara man vet vad man ska äta dagen efter. Ett exempel är pannkakor, de är inte så snabba att laga. Men med lite planering kan du kanske göra smeten på morgonen eller till och med kvällen innan och sen förvara den kallt. Eller steker du dem i förväg och kan bara värma upp dem när det är dags att äta.

Ta hjälp av halvfabrikat

  • Falukorv i ugn med kokt potatis eller ris och en god vitkålssallad. Gör ett par snitt i falukorven tryck i tomatklyftor i några och skivad lök i några snitt. Lägg lite äppleklyftor runt om och strö på lite riven ost.
  • Fisksoppa! Ta färsk eller frusen fisk och skär i tärningar. Koka upp en soppa (burk eller tetrapack går utmärkt) lägg i fisktärningarna, låt sjuda i fem minuter. Klart. Den här soppan kan man även utveckla genom att lägga i olika örter och kryddor, smaka av med vitt vin eller lägga i kräftost.
  • Färdig lasagne serverad med en god sallad.
  • Koka pasta och servera med pesto och kikärtor. Kikärtor är ett billigt livsmedel som är miljösmart och är en bra proteinkälla. Man kan köpa torkade kikärtor i påse och lägga i blöt för att sedan koka dem. Men de finns även i tetrapack färdiga att använda.
  • Köttbullar, kokt potatis, brunsås och grönsaksblandning. Köp både köttbullar och såsen färdig, servera med nykokt potatis, kokta grönsaker och lite lingonsylt.

Att tänka på

  • Avsluta måltiden med lite frukt. C-vitaminen i frukten gör att järnet i måltiden lättare tas upp av kroppen. Rekommendationen är att äta två till tre frukter per dag. Alltså skulle de flesta av oss behöva äta mer frukt.
  • Försök äta fisk två till tre gånger i veckan. Här kan du räkna in både fiskbullar, fiskpinnar och makrill i tomatsås.
  • Från det att barnen är ett år är det ok att salta i maten, men var försiktig. Passa på att se över hela familjens saltintag.
  • Det spelar ingen roll om ni använder er av frysta eller färska grönsaker i din familj. Inte heller om de äts kokta eller råa Speciellt inte om alternativet är att inte äta grönsaker alls. Vissa grönsaker, som morötter, är lättare för kroppen att ta upp näringen från när de är tillagade.
  • Använd mixerstaven och använd diverse grönsaker från kylen. Gör soppa, sås eller blanda det i köttfärssåsen eller grytan. Ett smidigt sätt att få i sig själv och barnen mer grönsaker.

Även fysisk aktivitet har betydelse för hälsan. I de nordiska näringsrekommendationerna (NNR) rekommenderas barn minst 60 minuter rörelse per dag. Aktiviteterna bör vara varierande och kan delas upp under dagen.

Relaterad information

Sidan kontrollerades av:

den  

Kontakta oss


Kontaktcenter
Telefonnummer: 0303-33 00 00
E-post: kommun@ale.se
Besök: Kommunhus Nödinge, Ale torg 7
Öppettider: Måndag-fredag kl. 8.00-16.30
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontakta oss


Kontaktcenter
Telefonnummer: 0303-33 00 00
E-post: kommun@ale.se
Besök: Kommunhus Nödinge, Ale torg 7
Öppettider: Måndag-fredag kl. 8.00-16.30
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kommunkarta

Karta

Klicka på kartan för att komma till en större karta.