Ale kommuns logga
| Translate
Use Google to translate the web. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Besökarelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Meny

Lyssna på sidan Lyssna

Den viktiga maten

Maten är viktig! För både gammal och ung, påverkar den såväl hälsan som livskvalitén. Men för äldre är det extra viktigt med mat rik på näring, eftersom många med stigande ålder upplever minskad aptit.

Många personer upplever att när de blir äldre tappar de matlusten. Äter man mindre än man gör av med börjar kroppen ta på reserverna, först kroppsfettet men även muskler börjar brytas ner. Det är viktigt att behålla sin muskulatur och del av sitt kroppsfett.

I dag fokuseras det ofta på att man inte ska väga för mycket. Ofta är det så att man har försökt hålla igen på kalorier tidigare i livet, men är man nu smal och dessutom börjar tappa i vikt, då är det dags att tänka om.

Några tips om du har minskad aptit, eller har en anhörig med minskad aptit:

Att äta regelbundet. Det är bra att äta regelbundet under dagen - frukost, lunch, middag och ett par mellanmål. För en person med liten aptit är det lättare att få i sig den näring man behöver om man delar upp maten över fler tillfällen. Det underlättar även för en person som ska minska sitt intag, att äta mer strukturerat. Detta minskar ofta det oönskade småätandet mellan måltiderna.

Även en smörgås kan vara en måltid. Men tänk då på att använda ett bra bröd med ett matigare pålägg. Exempelvis ett bröd med makrill i tomatsås och ägg, kalvsylta med rödbetor, köttbullar med rödbetssallad eller sill och ägg. Lägg en grönsak på smörgåsen, ät en god frukt till och glöm inte att dricka till maten. Välj gärna en mjölkbaserad dryck - drickyoghurt, kaffelatte eller helt enkelt ett glas mjölk.

Förstärk smak och doft. Även om man ska värma maten till lunch eller middag kan man se till att det doftar mer. Tillsätt dill eller lagerblad när du kokar potatis, lägg örtkryddor i den varma såsen, använd dig av så kallade bake-offbröd till maten. Dessa gräddningsfärdiga bröd köper du i mataffären och de sprider en härlig doft när de bakas färdigt i ugnen hemma. För att öka aptiten kan du använda dig av mat med lite starkare smaker. Ansjovis, sill och inlagd strömming brukar vara särskilt bra på att väcka aptiten.

Mat för det lilla hushållet. Kolla lite extra i butikens frysdisk, och upptäck varor du kanske inte har använt innan. Här hittar du färdigtärnad potatis som kan bli grunden till olika rätter som pyttipanna eller potatismos det är även bra att förstärka en soppa med. I frysdisken hittar du även gratänger, soppor och färdiga pannkakor. Lägg gärna en klick crème fraiche i soppan och gör den mer energirik. Pannkakorna kan användas i olika varianter och kombinationer, värm den och ät den som den är med bär eller sylt, eller fyll den med någon god stuvning och ät den som crepes. Även frysta bär och tärnad mango kan vara bra att ha hemma. Kör fryst mango i mixen och häll i lite apelsinjuice till önskad konsistens, där har du en syrlig och god kall soppa som gärna kan toppas med skivade jordgubbar och lite vispad grädde.

Att äta tillsammans. Det är inte alltid roligt att äta för sig själv, speciellt inte om man i övrigt känner sig ensam. Försök att ta de tillfällen som bjuds att äta tillsammans. Det kanske ordnas någon matlagningskurs i din närhet? Ska man ändå äta för sig själv är det viktigt att lägga lite tid på att duka fint och att kanske lyssna på ett bra radioprogram, titta på ett favorit TV-program eller lyssna på någon bra musik. En trevlig miljö vid måltiden påverkar både den allmänna trivseln och matlusten.

Sidan kontrollerades av:

den  

Kontakta oss


Kontaktcenter
Telefonnummer: 0303-33 00 00
E-post: kommun@ale.se
Besök: Kommunhus Nödinge, Ale torg 7
Öppettider: Måndag-fredag kl. 8.00-16.30
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontakta oss


Kontaktcenter
Telefonnummer: 0303-33 00 00
E-post: kommun@ale.se
Besök: Kommunhus Nödinge, Ale torg 7
Öppettider: Måndag-fredag kl. 8.00-16.30
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kommunkarta

Karta

Klicka på kartan för att komma till en större karta.