Ale kommuns logga
| Translate
Use Google to translate the web. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Besökarelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Lyssna på sidan Lyssna

Matförgiftning

Varje år drabbas cirka 500 000 personer i Sverige av matförgiftning orsakad av sjukdomsalstrande mikroorganismer, där de flesta är bakterier. Ungefär hälften av de drabbade har ätit mat som har lagats i hemmet och hälften har ätit mat från restauranger, butiker med mera.

Har du blivit matförgiftad?

Hör i så fall av dig till verksamhet miljö så snart som möjligt via kommunens kontaktcenter tel 0303-33 00 00. Det ger oss en möjlighet att utreda vad matförgiftningen kan bero på om det är så att flera personer har drabbats.​

Vad du behöver tänka på?

Det finns bakterier överallt i vår omgivning och de flesta är nyttiga för oss. En del arter gör emellertid stor skada på bland annat livsmedel. Bakterier kan spridas både genom luften, och genom kontakt med olika föremål eller händer.

Det är därför viktigt att:

  • alltid tvätta händerna innan du hanterar livsmedel
  • diska redskap direkt efter användning
  • byta disktrasa ofta
  • skölja grönsaker och rotfrukter noga
  • förvara råvaror och tillagad mat åtskilda och väl övertäckta
  • kontrollera att kyl och frys håller rätt temperatur
  • snabbt kyla ner mat som ska sparas
  • återupphetta mat ordentligt till minst 70ºC
  • varmhålla mat i lägst 60ºC

Bakterier trivs och växer till i varm, fuktig miljö. Därför bör man inte använda tyghanddukar i livsmedelsanläggningar, där bakterierna lätt kan spridas vidare, utan endast engångshanddukar.

Rekommenderade temperaturer

  • Djupfrysta varor ska förvaras i -18ºC eller kallare.
  • Kött- och mejerivaror bör förvaras i högst +8ºC.
  • Köttfärs bör förvaras i högst +4ºC.
  • Färsk fisk bör förvaras i högst +2ºC.

OBS! Om tillverkaren skriver en lägre temperatur på förpackningen, så är det den som gäller.

För information om till exempel symtom på och förekomst av bakterier, virus och parasiter se sammanställning av sjukdomsframkallande mikroorganismer.PDF

Relaterad information

Kontaktcenter

Vi svarar gärna på dina frågor!

 

Kontaktcenter

Telefon: 0303-33 00 00
E-post: kommun@ale.se

 

Besöksadress

Kommunhus Nödinge
Ale torg 7, Nödinge

 

Postadress

Ale kommun
449 80 Alafors

Öppettider

Måndag-fredag
kl. 8.00-16.30

Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan kontrollerades av:

den 2017-01-25 

 

Kontakta oss


Kontaktcenter
Telefonnummer: 0303-33 00 00
E-post: kommun@ale.se
Besök: Kommunhus Nödinge, Ale torg 7
Öppettider: Måndag-fredag kl. 8.00-16.30
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kommunkarta

Karta

Klicka på kartan för att komma till en större karta.