Ale kommuns logga
| Translate
Use Google to translate the web. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Besökarelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Lyssna på sidan Lyssna

Ales näringsliv - då och nu

Ale kommun kännetecknas av närheten till Göta älv och området har historiskt varit gränstrakt till Norge och Danmark-Norge. Under vikingatiden och tidigare finns tydliga spår av områdets betydelse för handel och boende. Älven har hela tiden varit en förutsättning för transporter, handel och produktion av produkter och tjänster. Här har också funnits ett antal båtvarv och handelsstationer.

Industriepok

Under Sveriges industrialiseringsepok växte det upp industrier som var mer eller mindre beroende av älven, som Surte Glasbruk, Eka Chemicals, Alafors Fabriker, Wicanders korkfabrik, Carlmarks fabriker, Tudor med flera. Av dessa industrier är Eka Chemicals den enda som har produktion kvar i Ale, men genom offensiv produktutveckling är företaget Ales största med över 500 anställda.

Transportleder

Förutom den historiskt viktiga transportleden Göta älv så finns här järnvägen (Bergslagsbanan) och Europas längsta Europaväg, E45. Dessa transportleder har haft och kommer även i framtiden att ha stor betydelse för Aleföretagens och Aleområdets utveckling.

Företagsutveckling

Om 1900-talet kännetecknas av 7-10 stora tillverkande företag med 500 - 1000 anställda, så har 2000-talet dominerats av företag med färre än 50 anställda. Flera är de företag inom mekanisk verkstadsteknik och elektronik som specialiserat och utvecklat sina produkter och tjänster. Utvecklingen av kundunderlaget hos Aleföretagen växer också från att vara lokalt och regionalt till att bli mera nationellt och internationellt.

Bland branschområden som är under tillväxt kan nämnas hantverk, service, transport och logistik, handel, friskvård, byggverksamhet, energi- och miljöföretag med mera.

Nya tillväxtområden

Tillväxtområden som i Ale satsas mycket kraft på och förutspås en intressant utveckling är skapande av ETC, Nationellt energiteknikcentrum i Nol, med kunskap, företagande och cluster inom energiteknik och energilagringsteknik.

Kontakt

Näringslivschef

tf Marie Bergvall
E-post: marie.bergvall@ale.se
Telefon: Kontaktcenter 0303-33 00 00

Näringslivskoordinator

tf Kristina Engstrand
E-post: kristina.engstrand@ale.se
Telefon: Kontaktcenter 0303-33 00 00

Kontaktcenter

Vi svarar gärna på dina frågor!

 

Kontaktcenter

Telefon: 0303-33 00 00
E-post: kommun@ale.se

 

Besöksadress

Kommunhus Nödinge
Ale torg 7, Nödinge

 

Postadress

Ale kommun
449 80 Alafors

Öppettider

Måndag-fredag
kl. 8.00-16.30

Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan kontrollerades av:

den 2015-12-22 

 

Kontakta oss


Kontaktcenter
Telefonnummer: 0303-33 00 00
E-post: kommun@ale.se
Besök: Kommunhus Nödinge, Ale torg
Öppettider: Måndag-fredag kl. 8.00-16.30
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kommunkarta

Karta

Klicka på kartan för att komma till en större karta.