Ale kommuns logga
| Translate
Use Google to translate the web. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Besökarelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Lyssna på sidan Lyssna

Kalkning av sjöar och våtmarker

Kalk används för att förhindra försurning av sjöar och vattendrag. Ale kommun tillhör ett av Sveriges mest försurningsdrabbade områden.

Kalkspridning med hjälp av helikopter

Helikopter och båt används för spridning av kalk.

Våra sjöar och vattendrag i de näringsfattiga områdena Risveden och Vättlefjäll försurades tidigt, troligen började processen redan under 1950-talet. För att motverka försurningen började man under 1960-talets slut att kalka sjöarna. Initiativtagare var sportfiskeföreningar och privatpersoner som själva bekostade och spred kalken.

Idag kalkas 90% av alla sjöar över 5 ha i Ale som tidigare var försurningsskadade. Kommunen är huvudman för samtliga kalkningsprojekt inom kommunen, staten står dock för huvuddelen av kostnaden.

Sedan 1993 har våtmarkskalkning tillämpats i de områden där man inte uppnått tillräcklig effekt genom sjökalkning. Fördelen med våtmarkskalkning är att effekten blir mer utdragen i tiden samt att skadligt aluminium i markvattnet fastnar och oskadliggörs i våtmarken, fiskdöd kan därmed undvikas.

I Ale kommun krävs våtmarkskalkning i Rämneåns, Hållsdammsbäckens samt delar av Forsåns och Söråns vattensystem för att de skyddsvärda lax och öringbestånden i de nedre delarna av vattendragen skall kunna leva vidare. Även fisk och vattenlevande fågel högre upp i systemen är beroende av kalkning.

Kalkningsinsatserna i Ale har varit framgångsrika, i stort sett alla kalkade sjöar och vattendrag har idag tillfredställande värden (pH över 6,0) även buffertförmågan är god eller i några fall åtminstone acceptabel. Detta har gjort att tidigare helt utslagna bestånd av fisk och bottenfauna har kunnat återhämta sig och återfå en i stora delar naturlig sammansättning.

Det goda tillståndet är dock helt beroende av en fortsatt spridning av i storleksordningen 340 ton kalk per år i sjöar och på våtmarker.

Kontaktcenter

Vi svarar gärna på dina frågor!

 

Kontaktcenter

Telefon: 0303-33 00 00
E-post: kommun@ale.se

 

Besöksadress

Kommunhus Nödinge
Ale torg 7, Nödinge

 

Postadress

Ale kommun
449 80 Alafors

Öppettider

Måndag-fredag
kl. 8.00-16.30

Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan kontrollerades av:

den 2017-03-02 

 

Kontakta oss


Kontaktcenter
Telefonnummer: 0303-33 00 00
E-post: kommun@ale.se
Besök: Kommunhus Nödinge, Ale torg 7
Öppettider: Måndag-fredag kl. 8.00-16.30
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kommunkarta

Karta

Klicka på kartan för att komma till en större karta.